Jeg er ved at begå en lille ting i strik


Jeg har en drøm om, at begå noget stort i strik. Noget stort som i noget jeg kan tage på og bruge. Var det alt muligt andet håndarbejde end strik, var jeg hoppet lige direkte ud i det. Men fordi det er strik, tøver jeg lidt. Jeg har simpelthen så svært ved at strikke!

Min specialevejleder lærte mig sidste efterår, da jeg skrev speciale, at det er godt at bryde sine projekter op i små delprojekter. Så oplever man små sejre undervejs på vej til den store sejr. Jeg har ikke fundet et stort strikkeprojekt at bryde op i dele - det er det vel allerede, når man eksempelvis strikker et ærme ad gangen. Nej, jeg starter småt. For ca. 20 gang forsøger jeg at begå en strikket karklud.

For første gang i de sådan cirka 20 forsøg er jeg nået over halvvejs med karkluden. Jeg har dog stadig den udfordring, at jeg strikker nogle pinde så stramt, at jeg nærmest får slået knuder på tråden og i øvrigt kun kan strikke et par pinde om dagen, før jeg får krampe i fingrene nærmest bare ved at holde om strikkepindene.

Der er ingen, som har sagt, at det skal være nemt. Men så svært alligevel!? Jeg vil så gerne strikke en lang lun cardigan - har pt. kig på modellen Athen fra Filato.dk. Stine som står bag opskriften har været så sød at rådgive mig i min jagt på den nemmest mulige lange cardigan at strikke - det virker til at være denne model:

Se billeder af Athen cardigan'en på filato.dk her

Skulle der være nogle, som har tips i forhold til at komme strammeriet til livs, så jeg kan strikke mere end bare et par pinde dagligt?

Kommentarer

 1. Jeg tror det handler om øvelse. De fleste strikker for stramt i starten, men med øvelse kan man løsne grebet om garn og pinde. Esuden strikker du en klud i bomuldsgarn, som er et ret stift garn i forh. ril uld. Ulden er mere fleksibel, og lækrere at strikke med, vil jeg sige. Så øvelse gør mester!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karen. Tak fordi du tog dig tid til at kommentere. Jeg har hørt flere nævne bomuld som værende netop mere stift og svært at strikke med - de små bomuldstråde deler sig nemt. Jeg vil følge dit råd og øve mig og efter endnu et strikkeprojekt i bomuld (jeg har gang i en strikket babyvest) skifte til noget andet garn.

   Slet
 2. Ej hvor er du bare dygtig, den ser fin ud. Mht at du strikker for stramt så tror jeg at Karen har ret. Øvelse, øvelse og atter øvelse. Og fortvivl ikke. Min søde veninde blev alvorlig syg og kan næsten ikke se, hun har altid strikket. Selv nu er hun i gang med sit strik. Det går langsomt men hun øver og øver og øver. Held og lykke med projektet. Det er sejt at du forsætter.
  Knuz fra Lina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for dine altid positive kommentarer og hepperiet på mine forskellige projekter - jeg glædes virkelig over dem! Jeg øver videre - for jeg vil være bedre til det strikkeri. Særligt med din veninde i mente. Hun må have en imponerende vilje!

   Slet
 3. uldgarn er generelt mere elastisk end bomuldsgarn, så det kan være en hjælp til at det strikkede bliver mindre stramt/stift. Nogle strikker meget stramt fordi de har fornemmelsen af at strikkepindene ellers falder ud af det strikkede, her kan det hjælpe at 1) bruge bambus eller træpinde da de er mindre glatte, 2) at bruge et garn der ikke er så glat (uld er godt!) 3) lære at samle masker op hvis man taber dem, så virker det mindre farligt :)
  Det kan også hjælpe at strikke frem og tilbage på en rundpind, da de meget lange lige pinde (jumperpinde) kan være mere akavede at sidde med.
  Øvelse er som nævnt ovenfor også en glimrende ting, det bliver mere jævnt jo mere man strikker.
  du kan også overveje at bruge lidt tykkere pinde til at starte med, så bliver maskerne automatisk lidt større. Det hjælper for en del stramme strikkere at være meget opmærksom på at slappe af i nakke og skuldre mens de strikker, det tager så længere tid i starten, til gengæld undgår man hovedpine og ømme muskler :)Du kan evt efter hver pind lægge strikketøjet fra dig og sørge for at slappe af i overkroppen, mange spænder op når de laver noget de ikke er helt komfortable med, og det kan ofte ses i det der strikkes. God fornøjelse, det skal nok blive godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karen Marie. Tak fordi du tog dig tid til at skrive en kommentar.

   Du rammer virkelig spot on. Jeg kan helt sikkert genkende, hvad du skriver. Jeg føler netop af maskerne nogle gange er ved at ryge af pindende, savner at garnet er en smule elastisk og er pt ikke i stand til at samle en maske op, hvis den går mere end en lykke op.

   Karen anbefaler i sin kommentar ovenfor også at skifte til andet garn end bomuld, og tippet med bambuspindende har jeg også fået af en god kollega. Så konklusionen må være, at jeg skal ud og kigge på bambuspinde og noget andet garn til mit næste projekt.

   I forgårs har jeg påbegyndt en babyvest i ribstrik. Jeg havde garn til den, så vesten bliver lige nødsaget til at være i bomuld. Her har jeg netop valgt at tage et par pinde ad gangen, for jeg spænder og får krampe i hænderne, hvis jeg strikker for længe.

   Slet
  2. Hej Helene,
   Jeg arbejdede nogle år i en garnbutik, og der kom en del nye strikkere der havde de samme udfordringer som dig, det er ganske almindeligt :) Jeg er sikker på at du nok skal finde en smertefri måde at strikke på! Og du har allerede en fin strikkefasthed ser det ud til, det er et rigtig godt udgangspunkt!

   Slet
  3. Hej Karen Marie

   Det er virkelig opmuntrende at høre. Jeg har besøgt 2 garnbutikker i jagten på lidt begynderhjælp. Begge steder kiggede ekspedienterne meget forundret på mig, og havde ikke rigtig nogle råd at give videre. Ikke engang rådet med at droppe bomuld fik jeg der.

   Strikkefastheden er blevet endnu bedre efter jeg er begyndt på min babyvest.

   Slet

Tilføj en kommentar